четверг, 11 июня 2015 г.

Фізичне розвантаження.

Лінь — мати всіх вад. І, як правило, знаєш, що треба б зайнятися спортом чи хоча б сходити погуляти, але .фільм такий цікавий, і диван такий м'який, і кіт муркоче під боком. Не слід дивуватися, якщо до літа на талії не зійдуться улюблені джинси. А недолік руху на загальному самопочутті позначиться трохи пізніше. «Не бігаєш, поки здоровий, побігаєш, коли занедужаєш», — стверджує народна мудрість. Учені визначили, що при гіподинамії погіршується здатність м'язів скорочуватися, змінюється хімічний склад білків, з кісткової тканини вимивається кальцій, і кістки стають крихкими. Але особливо важко позначається недолік руху на кровоносних судинах, серці та нервовій системі. Страждають обмінні процеси, стрімко збільшується маса тіла. Встановлено, що при переході дитини з дитячого саду в школу її рухова активність знижується на 50%.


 Але підстав для песимізму немає. Усіх цих явищ ви можете уникнути, якщо будете рухатися і використовувати для цього кожну нагоду!

 Ранкова гімнастика . Кожний повинен виконувати її щодня. Разом з тим, як показали дослідження, тільки 26 % старшокласників займаються регулярно ранковою гімнастикою, 48 % — проводять її нерегулярно, 26 % — взагалі не займаються нею. Якщо катастрофічне бракує часу на виконання зарядки, то:

 1. Дорогу в школу чи хоча б частину її необхідно пройти пішки. Перерву постарайтеся провести в русі. Після уроків корисно прогулятися. Під час підготовки домашніх завдань робіть короткі перерви для фізкультурних вправ.

 2. Намагайтеся не користуватися ліфтом і транспортом там, де це можливо. Привчайте себе з юних років до ходьби. І ходіть не просто багато, а ритмічно! Починай рух повільно, приблизно з 60 кроків за хвилину, поступово пришвидшуючи хід. Поєднайте ходьбу з дихальною гімнастикою. Наприклад, вдих на 4 кроки, затримка дихання на 4 кроки, видих на 4 кроки, знову затримка на 4 кроки і т. д.

 3. Ходьба — подруга зарядки, але щоб вона приносила задоволення і зберігала здоров'я, слід прислухатися до рекомендацій з ходьби, що їх дають фахівці. Поступове нарощування навантаження при ходьбі має бути розбите на кілька етапів. Перший етап — йти спокійно (10 хвилин), потім швидше (5—15 хвилин залежно від самопочуття), потім знову спокійна ходьба протягом 10 хвилин і заспокійливі вправи. Повторювати щодня протягом 1—2 тижнів. На другому етапі—швидка ходьба протягом 15—20 хвилин, а на початку і наприкінці стільки ж часу повільна ходьба. Третій, четвертий, п'ятий етапи — швидка ходьба стає усе тривалішою, на п'ятому етапі досягаючи 1 години. Тривалість кожного етапу—1—2 тижні. Після 2—3 місяців таких тренувань можна буде без проблем долати 8—10 км.

 Зараз все більше і більше людей займаються оздоровчим бігом. По телебаченню, у газетах і журналах подається інформація про методику бігу, способи контролю за самопочуттям і т. д. Ми ж обмежимося деякими порадами, адресованими початківцям. Отже, якщо ви вирішили зайнятися бігом.

 Бігом найкраще займатися в парку, на бульварі чи принаймні на вулиці з малим автомобільним рухом. Перед тим як почати заняття, привчіть себе робити щодня зарядку. У перший день занять спочатку потрібно походити хвилин 15—20, потім перейти на біг (2—3 хвилини), потім знову перейти на піший хід. Поступово збільшуйте тривалість бігу залежно від самопочуття. Один через півроку після початку занять без проблем пробігає ЗО хвилин, другий — 20 хвилин, а третій—цілу годину. Якщо після бігу пульс буде в 2 рази частіший, ніж у стані спокою, то його можна вважати нормальним.

 Запам'ятайте: не рекомендується бігати на носках, як при спортивному бігу. Намагайтеся розслабитися, розслабити шию, плечі, руки, пальці, але не шльопайте ногами. Для бігу потрібні кросівки, кеди, але не тапочки. Небажано бігати по асфальту, краще по землі. Відразу після обіду бігати не рекомендується.

 Не втрачайте найменшої можливості «відчути м'язову радість», як говорив І. П. Павлов.

 Фізична праця—гарний відпочинок після занять розумовою працею, навчанням. Зовсім нерозумно вчиняють ті хлопці, які прогулюють уроки фізкультури, ухиляються від кросів. Треба використовувати всі можливості для руху.

 Гарну розминку дають велосипедна прогулянка і плавання. У зимовий час краще, ніж лижна прогулянка, нічого не придумаєш. Лижі залучають до роботи майже всі групи м'язів. Фізичне навантаження легко дозувати. Лижі прекрасно розвивають дихальну, зміцнюють серцево-судинну і нервову систему.

 Трохи суто медичних зауважень. Насамперед треба порівнювати свої можливості з фізичним навантаженням. Під час медичного огляду варто поцікавитися в лікаря, якого роду навантаження вам дозволені. Під час занять плаванням, велосипедних і лижних прогулянок, бігу — фізичні навантаження нарощуйте поступово і ще, пам'ятайте про правила безпеки, особливо при їзді на велосипеді. Строго дотримуйтесь правил дорожнього руху.

2 комментария: